Endelave fik sin pris som Årets Ø stemplet på både check og færge: “Det er en stor ære”

Bølgerne stod højt på havnen i Horsens, da færgen fra Endelave lørdag eftermiddag ekstraordinært lagde til netop her i forbindelse med overrækkelsen af prisen som Årets Ø 2020-2021.

“Skal vi ikke gå ud og se vores lille færge sejle ind?”

Sådan lød det fra formanden i beboerforeningen på Endelave Kim Holm, der stille og roligt vinkede de fremmødte ud til kajen. Og selvom blæsevejret fik folk til at lyne jakkerne op, så tog de ikke øjnene fra færgen, der i dagens anledning havde fået printet et stort Årets Ø-logo på styrbords side.

“Hvor er det flot!”

Borgmester i Horsens Peter Sørensen (S) var en af dem, der stod forrest på kajen, da færgen lagde til. Og med sin Iphone gik han frem og tilbage og tog billeder af den helt særlige begivenhed.

Horsens Kommune har bidraget til den positive udvikling på Endelave igennem mange år, blandt andet ved at foreslå øen at gå all in på én god idé frem for mange. For Endelave blev det til ”Aktiv Ø”, der i over ti år har udviklet sig fra udendørs aktiviteter et par uger om året til hele året, takket være en bred indsats fra både fastboende og fritidsbeboere på øen. Derfor var borgmesteren også stolt af, at Endelave nu har fået det officielle stempel som Årets Ø 2020-2021.

“Dét den gør, sådan en pris, det er jo, at den sætter pris på alle de mennesker på Endelave, der har arbejdet benhårdt for at skabe en ø, som taler om udvikling i stedet for afvikling”, fortalte han og takkede beboerne på den aktive ø.

Årets Ø på færgen til og fra Endelave. Foto: Mikkel Berg

Når man bor på en ø

Peter Sørensen var dog ikke den eneste politiker, der deltog i lørdagens prisoverrækkelse. Både borgmester i Samsø Kommune Marcel Meijer (S) og formand for Folketinget Henrik Dam (S) stod klar, da færgen lagde til i havnen.

Med et særlig godt kendskab til ø-livet kunne Marcel Meijer især nikke genkendende til en lille øs udfordringer:

“Man skal altid løbe lidt stærkere, og man skal gøre en ekstra indsats for at få et levende samfund i forhold til andre. Det har I, som endelavitter, været rigtig, rigtig gode til. I bruger de muligheder, I har på øen til at udvikle jer, når fx foreningsliv og forretningsliv går sammen om at udvikle det lokale samfund”,

fortalte Marcel Meijer, som også er næstformand i Landdistrikternes Fællesråd, fra den lille scene på havnen.

Det var her på den lille scene, med udsigt til færge og bølgeskvulp, at den officielle – og ikke mindst coronavenlige – prisoverrækkelse fandt sted. Prisoverrækkelsen skulle ellers have været afviklet på Endelave, men de høje smittetal i Danmark forhindrede det store arrangement og rykkede overrækkelsen til fastlandet.

Men selvom overrækkelsen blev anderledes end forventet, så havde ildsjæle fra Endelave alligevel smurt madpakker med hjemmelavet pålæg og tappet varm kaffe på kander til dem, der dukkede op i blæsevejret på havnen i Horsens.

Marcel Meijer, næstformand i Landdistrikternes Fællesråd og borgmester i Samsø Kommune. Foto: Mikkel Berg

Udvikling i både by og på land

Blæsevejr eller ej, så blev prisen overrakt på bedste vis med gavecheck ved formand for komitéen og bestyrelsesmedlem i Forenet Kredit Jens Otto Størup, der også anerkendte det tætte samarbejde imellem Horsens Kommune og Endelave.

“Uden den tætte relation imellem kommunerne og øerne, så er det svært at skabe udvikling”, fortalte han anerkendende til borgmesteren og borgerne fra øen.

Men han pegede også på ildsjælene som en vigtig katalysator.

“Forenet Kredit er jo hovedaktionær i Nykredit og Totalkredit, og vi har det som en meget stærk værdi, at vi vil sikre, at der sker en udvikling i hele landet. Ikke kun i byerne, men også på landet. På øerne – såvel som i landsbyerne – er det de stærke lokale fællesskaber, der driver udviklingen og sikrer nyt liv. Og en uvurderlig del af stærke fællesskaber er de lokale ildsjæle, som vi kender dem fra foreningslivet i hele landet.”.

Den store gavecheck blev herefter overrakt med et coronavenligt “albuetryk” og smil.

Komitéformand Jens Otto Størup overrækker prisen for Årets Ø til Kim Vind og Kim Holm fra Endelave. Foto: Mikkel Berg

Lykønskning på rim

Smilene var især svære at holde tilbage, da den næste taler gik på scenen. Sammenslutningen af Danske Småøer er en af partnerne bag Årets Ø, og formand Dorthe Winther, der også er medlem af komitéen, lykønskede Endelave på sin måde – nemlig med rim:

“Skal øen bestå og udvikle sig – ja, så peger pilen på dig og på mig. Netop dét har man på Endelave forstået, at fordi skolen lukker, så er man ikke slået. Her tog man ansvar – og gik i gang, med ”Aktiv Ø” hele dagen lang. Fra yoga over mindfullnes, til golf og crossfit. På en lang række områder blev der slidt, i forbilledligt samarbejde mellem frivillige øboer og gæster – til gavn for de turister, der året rundt diverse sportsgrene tester.”.

Dorthe Winther anerkendte især øen for at leve op til kriterierne for at blive Årets Ø, nemlig at øen gennem en fælles indsats har skabt bæredygtig og levedygtig udvikling.

Årets Ø Endelave

Et skarpt opløb

Endelave var øen, der i sidste ende løb med sejren som Årets Ø, men ikke uden kamp. I alt deltog 11 danske småøer i konkurrencen, hvoraf tre blev de endelige finalister. Strynø, der har et stærkt børneliv, og Aarø, hvor de lokale erhvervsdrivende hjælper hinanden, var de to øvrige nominerede, og de modtager hver en pengepræmie på 25.000 kr. til udvikling i deres lokalsamfund.

Ifølge formand for Idrætsforeningen på Endelave Kim Vind spillede konkurrencen en stor rolle for Endelaves kurs mod sejren:

“Det er en stor ære for Endelave at blive kåret som Årets Ø. Det har været et langt sejt træk over mange år. Jeg vil selvfølgelig også sige tak til vores konkurrenter, Strynø og Aarø. De har jo gjort, at vi har lagt os lidt mere i selen for at gøre det endnu bedre”,

fortalte han med stolthed i stemmen.

“Bååt-Bååt!”

Færgen til Endelave var efter en time i land klar til at sejle tilbage til øen igen. Med det store Årets Ø-logo på styrbords side forsvandt færgen ud af havnen. Og selvom corona satte en stopper for den ellers planlagte overrækkelse på øen, så sluttede dagen med smil og højt humør på en vindblæst havn i Horsens.

Kim Vind og Kim Holm fra Årets Ø 2020. Foto: Mikkel Berg

Se flere billeder fra prisoverrækkelsen her. 

Fakta om Årets Ø

Temaet for Årets Ø 2020-21 er ”Det gode samarbejde skaber bæredygtige og levedygtige øer”. Her har Endelaves Idrætsforening under overskriften ”Aktiv Ø” formået at samle øens faste såvel som fritidsbeboere ved at tilbyde et mangfoldigt udbud af sportsaktiviteter hele året – og dermed skabe et levedygtigt ø-liv.

Årets Ø er et partnerskab mellem Forenet Kredit, Landdistrikternes Fællesråd og Sammenslutningen af Danske Småøer. Formålet med Årets Ø er at fejre lokalsamfundene, støtte udviklingen og øge kendskabet til øerne i Danmark.