Fejø er Årets Landsby 2018

Et stærkt samarbejde, øget bosætning og en landsby, der har taget udviklingen i egne hænder. Det er nogle af kendetegnene ved Fejø, der netop er blevet kåret som Årets Landsby 2018.

På den lille ø i Lolland Kommune, har lokale ildsjæle vendt afvikling til udvikling og fået 28 nye beboere og 8 nye arbejdspladser på et år. Det har fået Landdistrikternes Fællesråd, Landsbyerne i Danmark og Forenet Kredit, foreningen bag Nykredit og Totalkredit til at kåret Fejø som Årets Landsby 2018.

Årets tema er ”Den samarbejdende landsby” og bedømmelseskomiteen har derfor haft særlig fokus på landsbyens samarbejdsevner og de konkrete resultater, der er skabt af de lokale ildsjæle.

Udvikling og tilflytning kommer ikke af sig selv. Det kræver hårdt og vedvarende samarbejde, og det har Fejø om nogen vist,
siger formanden for bedømmelseskomitéen, Carsten Hansen, der er tidligere minister for by-, bolig og landdistrikter.

Fra afvikling til udvikling

Borgerne på Fejø havde i flere år oplevet affolkning, da kommunen i 2014 besluttede at lukke skolen, fordi der ikke var børn nok. Det blev startskuddet til et langt og sejt stykke arbejde, for at modvirke den negative effekt skolelukningen kunne få for øen.

Utrættelige frivillige ildsjæle satte sig for at finde en løsning, og sammen med kommunen oprettede de den selvejende institution Fejø Børne- og Kulturhus, som i dag har otte fastansatte og to vikarer. Huset åbnede i 2015 og lægger lokaler til et børnehus, realskole til og med 4. klasse samt et væld af kulturelle aktiviteter fra musikskole til fællesspisninger.

Børne- og Kulturhuset har været en afgørende faktor i at skabe øget bosætning på Fejø, og har samtidig skabt ringe i vandet på resten af øen, hvor både turisme og erhvervsliv har haft glæde af udviklingen.

Fejø har vist en evne til at løfte i flok og vende afvikling til udvikling. Der er mange historier om forfald og fraflytning i landsbyerne, og jeg er derfor meget imponeret over, at de frivillige har taget udviklingen i egen hånd og vist en forbilledlig indsat for at sikre udvikling på øen,
siger Carsten Hansen.

De øvrige finalister, der kæmpede om at blive Årets Landsby 2018, var landsbyen Ryslinge i Faaborg-Midtfyn Kommune og Gludsted i Ikast-Brande Kommune, der begge har skabt en spirende udvikling i deres lokalsamfund.

Man kan ikke længere forvente, at jobs og tilflytning kommer af sig selv. Det er resultatet af hårdt arbejde og et fællesskab af frivillige ildsjæle. Det er denne indsats, vi hylder med prisen,
siger Carsten Hansen.

Fakta om Årets Landsby:

  • Årets Landsby er en historisk pris, som blev oprettet i 1995 af Landsforeningen Landsbyerne i Danmark. I år uddeles den for 22. gang.
  • Prisen uddeles af Landdistrikternes Fællesråd og Landsbyerne i Danmark i samarbejde med Forenet Kredit, foreningen bag Nykredit og Totalkredit.
  • Kriterierne for at ansøge er, at den indstillede landsby har under 2.000 indbyggere, har formuleret en udviklingsplan og er organiseret med et lokalråd eller lignende.
  • Sidste års tema var “Den digitale landsby”, og vinderen var landsbyen Vallekilde i Odsherred Kommune. Tidligere modtagere af Årets Landsby er: Hvilsom, Skovlunde, Tise, Jordrup, Billum, Svindinge, Samsø, Bårse, Filskov, Klejtrup, Korinth, Ballum, Gjøl, Vejrup, Janderup, Horslunde, Bagenkop, Vrads, Vestervig og Trekroner.

Kort om årets finalister:

Ryslinge

Landsbyen Ryslinge i Faaborg-Midtfyn Kommune har de seneste fem år skabt 28 nye arbejdspladser, oprettet tre virksomheder og oplevet en tilflytning på mellem 20 og 25 personer årligt i den femårige periode. Som et led i landsbyens bosætningsindsats har lokalrådet udpeget lokale ambassadører og arbejdet med at introducere nye og potentielle borgere til byens erhvervs- og bosætningstilbud. Ryslinge har i dag ca. 1.700 indbyggere.

Gludsted

Under parolen “Det nytter at gøre en indsats” har landsbyen Gludsted i Ikast-Brande Kommune taget kampen op mod en truende landsbydød. Der er etableret friskole og storparceller, ligesom børnehaven og købmanden er bevaret ved hjælp fra lokalsamfundet. På trods af at være en mindre landsby med ca. 300 borgere har Gludsted formået at sikre flere vitale funktioner i lokalsamfundet.

Fejø

Med lukningen af den kommunale skole i 2014 påbegyndte ildsjæle på øen Fejø i Lolland Kommune et omfattende arbejde med at modvirke effekterne af en skolelukning. Resultatet blev den selvejende institution Fejø Børne- og Kulturhus med børnehus, realskole til og med 4. klasse samt otte fastansatte medarbejdere. Huset åbnede dørene i 2015 og er skabt af utallige frivillige kræfter, ligesom det lægger lokaler til et væld af kulturelle aktiviteter fra musikskole til fællesspisninger. I 2017 fik Fejø 28 nye beboere, og i dag bor der ca. 465 på øen.

Fejø vil blive fejret ved en officiel kåring den 25. august 2018.

Se mere på Facebook:
https://www.facebook.com/Aaretslandsby/