Foreningen skal være majoritetsejer

Forenet Kredit skal være majoritetsaktionær i Nykredit efter en børsnotering. Sådan er det.

Hvis spørgsmålet om at lade foreningen blive mindretalsaktionær – mod forventning – skulle blive aktuel på et tidspunkt, vil det kræve en helt ny beslutning i repræsentantskabet, og det vil stille foreningen og Nykredit i en helt ny situation. Det vil fx være svært at bruge modellen med KundeKroner, som vi har store forventninger til. Det skyldes, at hvis foreningen bliver mindretalsaktionær, vil vi ikke længere kunne modtage udbytte fra den børsnoterede Nykredit-koncern skattefrit.

Flere medier har de seneste dage kunnet “afsløre”, at vi i bestyrelsen har været gennem disse overvejelser om vores ejerskab, når Nykredit-koncernen børsnoteres. Det er rigtigt – det har vi. Det er blevet diskuteret indgående både på det ekstraordinære repræsentantskabsmøde i februar og det ordinære møde i marts. Et stort flertal vedtog på baggrund af de drøftelser den fremtidige ejerskabspolitik.

Derfor passer det naturligvis heller ikke, når det i enkelte medier udlægges som om, at vedtagelsen af den fremtidige ejerskabspolitik er et ’kup’, og at ’der tales med to tunger’. Det er ærgerligt, at der på den måde stilles spørgsmålstegn ved den gode proces, repræsentantskabet og foreningens bestyrelse i fællesskab var igennem i årets første måneder.

Den fremtidige ejerskabspolitik vil selvsagt indgå i Nykredits kommende børsprospekt, da det også er afgørende for kommende investorer og dermed for, at vi får den rigtige pris for Nykredit.

Til gengæld kan vi mane alle andre spekulationer i jorden. Vores eneste fokus er at sikre Nykredit den nødvendige kapital. Vi har ingen planer om at købe en bank. Absolut ikke.

/Nina Smith