Fristen nærmer sig: Skal din landsby være Årets Landsby 2021?

Den 21. juni 2021. Sådan lyder fristen for at melde en kandidat på banen til prisen Årets Landsby 2021. I år hædrer prisen ’Den nytænkende landsby’, som har formået at omsætte coronakrisen til positive muligheder for sine indbyggere.

Haastrup bliver udnævnt som Årets Landsby 2020 lørdag den 26. september 2020. Foto: Philip Davali

Det sidste år med coronapandemien har sat landsbyerne under pres og afkrævet nye veje til at udvikle landsbyernes liv. Mange steder har landsbyernes fællesskaber ageret på trods, ligesom både stigende hjemmearbejde og flere danske turister rummer store potentialer for tiltrækning, bosætning- og erhvervsudvikling i landdistrikterne. Dermed har coronakrisen også budt landsbyerne nye muligheder ved at vende verden på hovedet.

I år hædrer Årets Landsby-prisen derfor de lokalsamfund, som har formået at omsætte coronakrisen til positive muligheder for landsbyernes indbyggere i form af nye tiltag for levedygtighed og bæredygtighed.

Måske har landsbyen fastholdt eller tiltrukket nye beboere, udviklet nye erhverv eller servicetilbud eller skabt nye teknologiske eller bæredygtige udviklingsmuligheder.

Temaet er kort fortalt ”Den Nytænkende Landsby”, og der vil blive lagt vægt på i hvilket omfang, landsbyen har formået at vende coronakrisen til nye levedygtige og bæredygtige udviklingsmuligheder med øje for fremtiden.

Årets Landsby 2021

For at komme i betragtning skal der være tale om en landsby med under 1.200 indbyggere.

Årets Tema er ”Den Nytænkende Landsby”, og følgende forhold vil bl.a. indgå i den samlede vurdering af ansøgerne:

  • Aktiviteter med konkrete effekter i form af øget tilflytning, ny erhvervsudvikling eller nye fællesskabsformer.
  • Originaliteten og pionérelementet i landsbyens initiativer og idéer, herunder muligheden for at applicere landsbyens initiativer i andre kontekster.
  • Gruppen af landsbybeboere, der står bag ansøgningen.
    Det er vigtigt at understrege, at landsbyerne ikke forventes at leve op til alle tre kriterier.

Prisen uddeles af Landdistrikternes Fællesråd og Landsforeningen Landsbyerne i Danmark i samarbejde med Forenet Kredit, foreningen bag Nykredit og Totalkredit.

Ansøgning

Ansøgningen må fylde maks. to sider og kan suppleres med en kopi af udviklingsplanen for landsbyen. Dette er ikke et krav og vil ikke indvirke på bedømmelsen. Ansøgere kan i ansøgningen tage afsæt i følgende spørgsmål:

  1. Hvilke nye positive muligheder har beboerne i landsbyen set under coronakrisen som afsæt for levedygtig og bæredygtige initativer?
  2. Hvilke konkrete, nytænkende initiativer har landsbyen igangsat – f.eks. for at fastholde eller tiltrække nye beboere, udvikle nye erhverv eller skabe nye bæredygtige udviklingsmuligheder?
  3. Hvilken effekt har initiativerne haft – og hvordan kan de tjene til inspiration for andre landsbyer og mindre samfund?
  4. Hvilken gruppe af beboere står bag de fremhævede initiativer i ansøgningen?
  5. Hvordan taler landsbyens indsats ind i temaet ‘Den Nytænkende Landsby’

Ansøgningsfrist: Ansøgningen skal sendes til [email protected] senest den 21. juni 2021 kl. 12.00.

Fakta om Årets Landsby

Årets Landsby er en historisk pris, som blev oprettet i 1995 af Landsforeningen Landsbyerne i Danmark. I år uddeles den for 25. gang. Prisen uddeles af Landdistrikternes Fællesråd og Landsforeningen Landsbyerne i Danmark i samarbejde med Forenet Kredit, foreningen bag Nykredit og Totalkredit. Kriterierne for at ansøge er, at den indstillede landsby har under 1.200 indbyggere.
Sidste års tema stod i coronaens tegn under overskriften: “Hvordan kommer landsbyernes fællesskaber gennem en krise?”. Vinderne var landsbyen Haastrup i Faaborg-Midtfyn Kommune.

Tidligere modtagere af Årets Landsby er: Vallekilde, Hvilsom, Skovlund, Tise, Jordrup, Billum, Svindinge, Samsø, Bårse, Filskov, Klejtrup, Korinth, Ballum, Gjøl, Vejrup, Janderup, Horslunde, Bagenkop, Vrads, Vestervig, Trekroner, øen Fejø og Torup.