Omø er kåret som vinderen af Årets Ø 2023
Finalefeltet bestod af tre nominerede – Fur i Limfjorden, Hjarnø i Horsens Fjord og Omø i Storebælt. Og selvom alle tre øer var stærke kandidater, så har komitéen bag prisen kåret Omø som Årets Ø 2023.
At valget er faldet på Omø skyldes ikke mindst øens forbilledlige fighterånd og fællesskab, der har reddet både øens kyster, skole, købmand og færgedrift.
”Der har været – og er fortsat – udfordringer og meget på spil på Omø. Det gælder for eksempel kampen for at holde den lokale skole åben for kun seks elever. Øboernes utrættelige arbejde for at sikre, at den lokale købmand, der også er et centralt mødested på øen, kan have en økonomi, som hænger sammen. Og så skal der bare være hyppig færgedrift, så øen ikke afskæres fra fastlandet. Selv naturkræfterne har de taget kampen op imod ved at få etableret diger på kysten. Det er meget imponerende,” siger Mette Ravn, der håber, at beboerne på Omø med titlen som Året Ø 2023 i hænderne ”kan inspirere andre øsamfund, der også møder udfordringer”.
Kåringen af Årets Ø 2023 fejres den 10. juni 2023 ved en kåringsfest for øboerne på Omø og øens venner. Her vil partnerskabet bag Årets Ø, som består af Forenet Kredit, Sammenslutningen af Danske Småøer og Landdistrikternes Fællesråd, officielt overrække prisen og præmien på 50.000 kroner. Her deltager også Louise Schack Elholm, kirkeminister, minister for landdistrikter og minister for nordisk samarbejde.
De to øvrige finalister i opløbet om prisen som Årets Ø 2023, Fur og Hjarnø, deler andenpladsen og modtager hver 25.000 kroner.
Om Årets Ø
Vinderøen kan se frem til 50.000 kr. i præmie – og en stor fest for hele øen.
I år hylder prisen Årets Ø de kræfter, som får ø-livet til at blomstre året rundt. Temaet for Årets Ø 2023 er: Øer i udvikling gennem lokale ressourcer.
Små og store øer uden brofast forbindelse inviteres til at forklare og dokumentere, hvordan øens ressourcer bruges til at udvikle fællesskaber, lokale aktiviteter, erhverv, turisme eller andet.
Ressourcer skal derfor tænkes i bred forstand, så det handler om de menneskelige ressourcer lokalt i form af fællesskaber, mangfoldighed og stærkt naboskab, men også om de unikke lokale ressourcer, som øen rummer i form af hav og natur, fleksible faciliteter til alverdens aktiviteter eller andet stedsspecifikt som energi, erhverv eller andet.
Finalisterne til Årets Ø 2023
Her kan du se små film om de tre finalistøer, der kæmpede om titlen som Årets Ø 2023.
Omø
Omø ligger med sine 4,5 kvadratkilometer i skillelinjen mellem Storebælt og Smålandsfarvandet. Der er daglig færgeforbindelse til Stigsnæs færgehavn ved Skælskør – en tur, der tager 45 min.
Øen har en lystbådehavn, en dagligvarehandel og en skole, der tilbyder undervisning til og med 6. klassetrin. Også her er et hav af foreninger, hvor helsårs- og fritidsbeboere hjælpes ad med at skabe aktiviteter hele året. Øens digelau kæmper for kystsikring af øen, der blev hårdt ramt af en stormflod i 2006. Og øens bosætningsgruppe arbejder for at sikre prøveboliger og på sigt også gerne flere lejeboliger til fremtidige øboere.
Omø har 154 beboere (år 2022).
Besøg Omøs hjemmeside på www.omoe-net.dk
Fur
Fur er en stor ø på 22 kvadratkilometer, beliggende i Limfjorden. Der er daglig færgeforbindelse til Branden ved Salling, hvortil overfartstiden er på 5 min.
Fur har dagligvarehandel med postbutik, kro, bryghus og flere andre spisesteder samt gårdbutikker. Øens skole kan tilbyde undervisning til og med 7. klassetrin, en friskole som øens beboere selv åbnede i 2013, da den kommunale skole blev lukket.
Øens foreninger og frivillige står bag initiativer som bosætning, Fur Rundt og Limfjorden Rundt, arrangementer som Muslingedagen, Højskoledagen og Jul på Fur. Øens beboere har også fokus på bæredygtige energiprojekter og udforsker muligheden for mere bæredygtige boformer på Fur.
Fur har 752 beboere (år 2022).
Besøg Furs hjemmeside på www.furnyt.dk
Hjarnø
Hjarnø i Horsens Fjord fylder 3,2 kvadratkilometer. Der er daglig og hyppig færgeforbindelse til Snaptun, en tur der tager syv minutter.
Øen har deltidslandbrug, campingplads, efterskole, kirke, café samt flere små selvstændige erhverv.
De mange forskellige foreninger sikrer færgedrift, drifter forsamlingshus og tager initiativer, der giver øen et aktivt liv – i tæt samarbejde med kommunen. Øens foreninger arbejder også på gode bosætningsforhold, så Hjarnø kan være en aktiv helårsø – samtidig med at roen bevares.
Hjarnø har 113 beboere (år 2022).
Besøg Hjarnøs hjemmeside på www.hjarnoe.dk
Strynø var vinderne af Årets Ø 2022
Prisen som Årets Ø 2022 har fået beboerne på Strynø til at snakke om, hvilken Ø de gerne vil være i fremtiden. Det har startet flere nye projekter – blandt andet ønsker beboerne sig en skov.
Komiteen for Årets Ø
Formand Mette Ravn, bestyrelsesmedlem i Forenet Kredit
Jeg sidder i bestyrelsen hos Forenet Kredit, og til daglig er jeg CEO på HimmerLand. Som formand i Årets Ø er jeg meget interesseret i at styrke og udvikle de danske landdistrikter. De mindste egne i Danmark kan være de smukkeste og mest særlige. Det skal vi værne om som samfund, og det kræver ofte, at man har lokale foregangsmænd. Det har jeg selv oplevet med bopæl i en mindre by og det vil jeg gerne understøtte på de danske øer gennem arbejdet med Årets Ø.
Næstformand Kirsten Sydendal, formand i Sammenslutningen af Danske Småøer
Med prisen som Årets Ø kan vi i Sammenslutningen af Danske Småøer være med til at give et skulderklap til de mange ildsjæle, som hver dag arbejder for at skabe gode betingelser for livet på småøerne. Prisen giver samtidig synlighed og inspiration på tværs af øerne. Som medlem af komiteen glæder jeg mig til at møde øernes mange frivillige kræfter. Deres arbejde er afgørende for øernes udvikling, og derfor er det oplagt, at vi hvert år kårer en Årets Ø i Danmark.
Karsten Beltoft, vicedirektør i Forenet Kredit
Jeg er vicedirektør i Forenet Kredit, hvor en af vores mærkesager er, at vi skal sikre, at det er muligt at få realkreditlån i hele landet. Forenet Kredit ønsker at sætte fokus på de udfordringer, en række områder uden for de større byer har. Det gør vi på flere områder, blandt andet via analyser af udlånet til landdistrikter, men også ved at deltage i Komiteen for Årets Ø. Rigtigt mange steder ydes der en fantastisk indsats til gavn for udviklingen i de mindre samfund, og det vil Forenet Kredit gerne være med til at bakke op om ved kåring af Årets Ø.
Lise Thillemann Sørensen, sekretariatsleder i Sammenslutningen af Danske Småøer
De danske øer gennemgår en positiv udvikling i disse år. Jeg glæder mig til at være en del af denne udvikling og til som medlem af komitéen for Årets Ø at følge de udviklingsprojekter, øerne iværksætter. Jeg ser frem til at møde øboerne og blive sat ind i de aktiviteter og indsatser, der er i gang på de danske øer. Det er en glæde med prisen for Årets Ø at kunne give et skulderklap til nogle af de mange engagerede øboere, der hver dag bidrager til aktive øsamfund i Danmark og ikke mindst til at sætte fokus på det aktive liv, der leves på de danske øer.
Marcel Meijer, bestyrelsesmedlem i Landdistrikternes Fællesråd
Jeg er med som repræsentant for Landdistrikternes Fællesråd, og har boet på en ø i 27 år. Efterhånden har jeg gjort en dyd ud af at besøge mange forskellige øer over hele Europa, og har fået indblik i deres fælles problemer, potentialer og deres forskellighed. Jeg glæder mig til at lære flere danske øer at kende, ikke mindst småøerne, som jeg ikke kender helt så meget til endnu.
Hanne Lene Haugaard, bestyrelsesmedlem i Landdistrikternes Fællesråd
Frivillighed og fællesskaber optager mig meget – både i mit professionelle virke som bestyrelsesmedlem og i mit hverdagsliv i Sønderjylland. At bo og leve i et landdistrikt, og ikke mindst på en ø, kræver noget af dem, der bor der: Man skal se muligheder frem for begrænsninger, deltage i fællesskabet og være med til at sætte noget i gang. Jeg glæder mig til at opleve en masse danske øer og lære af de mange stærke ø-fællesskaber.