Tillykke til vinderen af Årets Landsby 2021

Landsbyen Stjær vinder prisen som Årets Landsby 2021. Prisen uddeles af Landdistrikternes Fællesråd, Landsforeningen Landsbyerne i Danmark i samarbejde med Forenet Kredit, foreningen bag Nykredit og Totalkredit.

Initiativer for den grønne omstilling, stort engagement og stærkt sammenhold var nogle af nøgleordene til at sikre sejren for landsbyen Stjær, som nu kan bryste sig af titlen som Årets Landsby 2021.

Bedømmelseskomitéen besøgte Stjær lørdag d. 21. august, og formand Carsten Hansen, der også er tidligere minister for by-, bolig og landdistrikter, havde rosende ord med på vejen til vinderen:

Stjær har gjort et fremragende arbejde for at nå dertil, hvor de er i dag. De har startet med et svært udgangspunkt og har sidenhen formået at gennemføre nogle tiltag, som vi i dag får lov at hædre. Blandt andet deres grønne handleplaner kan tjene til inspiration for andre landsbyer, og det bedste ved tiltagene er, at de med lethed kan kopieres.

Derfor tildeler dommerkomitéen i år prisen som Årets Landsby 2021 til Stjær i Skanderborg Kommune, der med bysloganet ”Jyllands Hjerte” sætter en streg under, at hjertet sidder på det helt rette sted.

Næstformand i Forenet Kredit, Michael Demsitz, der også udgør en del af bedømmelseskomitéen, har ligesom Carsten Hansen ros til årets vinder:

I et stærkt felt af finalister, har Stjær den kopiérbare model henimod løsningen på en af samtidens største krisespørgsmål: Hvordan kan vi gøre en forskel, der batter i den grønne omstilling? Og som om løsningen ikke var svær nok at finde i forvejen, så har Stjær navigeret sig frem til svaret under en coronapandemi. At de i dag kan fremvise konkrete effekter på borgernes klimaaftryk, er imponerende.

Kåringsfesten af Årets Landsby 2021 afholdes i vinderlandsbyen Stjær d. 2. oktober 2021.

Den nytænkende landsby – finalepladser

I år ledte dommerkomitéen efter Den nytænkende landsby, der kunne vise vejen for udvikling i landsbyer landet over. I finalen var Stjær i Skanderborg Kommune, Skovsgård i Jammerbugt Kommune og klyngesamarbejdet på halvøen Broagerland i Sønderborg Kommune, der undervejs imponerede dommerkomitéen med hver deres udviklingsproces i en tid, hvor coronakrisen risikerede at sætte en stopper for landsbyudviklingen.

Årets Landsby er en historisk pris, som blev oprettet i 1995 af Landsforeningen Landsbyerne i Danmark. I år uddeles den for 25. gang. Prisen uddeles af Landdistrikternes Fællesråd og Landsforeningen Landsbyerne i Danmark i samarbejde med Forenet Kredit, foreningen bag Nykredit og Totalkredit.

Hvert år uddeles prisen Årets Landsby inden for et selvstændigt tema. I år hædrer prisen ’Den nytænkende landsby’, som har formået at omsætte coronakrisen til positive muligheder for sine indbyggere.

Sidste års tema var “ Hvordan kommer landsbyernes fællesskaber gennem en krise?”, og vinderen var landsbyen Haastrup på Sydfyn. Tidligere modtagere af Årets Landsby er: Torup, Vallekilde, Hvilsom, Skovlund, Tise, Jordrup, Billum, Svindinge, Samsø, Bårse, Filskov, Klejtrup, Korinth, Ballum, Gjøl, Vejrup, Janderup, Horslunde, Bagenkop, Vrads, Vestervig, Trekroner og øen Fejø.

Datoen for komitéens besøg i landsbyerne var: 13. august Broagerland, 21. august Skovsgård og Stjær