Årets Landsby 2023: Her er finalisterne

I et særdeles tæt felt er landsbyerne Borris, Bolderslev og Sparkær videre til finalen i Årets Landsby 2023, der uddeles af Landdistrikternes Fællesråd, Landsforeningen Landsbyerne i Danmark og Forenet Kredit.

Kåringsfest i landsbyen Stjær, da de modtog titlen som Årets Landsby i 2021. Fotograf: Philip Davali

Landet over har indbyggere de seneste år stået sammen om at bringe deres landsby styrket og grønnere gennem energikrisen. Fælles lokale varmeløsninger, alternative former for energiløsninger, nye transportmuligheder samt understøttende indsatser målrettet lokale erhverv, foreningsliv og lokale medborgere, som bliver presset af energikrisen, er blot et udvalg af de aktiviteter, som finalisterne har beskrevet i deres ansøgning indenfor temaet ”En landsby, der står sammen gennem energikrisen.”

Derfor er Borris i Ringkøbing-Skjern kommune, Bolderslev i Aabenraa kommune og Sparkær i Viborg kommune udpeget som de tre finalister, der skal dyste om titlen som Årets Landsby 2023.

“Energikrisen har ramt mange landsbyer hårdt og det har krævet en stor, fælles indsats at bevare lokale dagligvarebutikker, udskifte varmeløsninger til bæredygtige energiløsninger og i det hele taget arbejde for en grøn udvikling af landsbyerne. Borris, Bolderslev og Sparkær har været frontløbere i denne kamp, og jeg ser meget frem til at se, hvordan vi kan tage ved lære af deres virkelyst og grønne indsatser. I den kommende tid skal vi lære dem endnu bedre at kende, men jeg er allerede sikker på, at disse byers drivkraft og grønne fokus kan være en stor inspirationskilde for mange landet over,” udtaler formanden for bedømmelseskomitéen for Årets Landsby, Helene Simoni Thorup

Borris i Ringkøbing-Skjern Kommune
Her bor vi med vilje. Det er sloganet i Borris, hvor sammenslutningen af borgere samt forenings- og erhvervsliv har viljen til at overvinde alt og stå sammen, når krisen kradser. På blot 100 dage fik byen reddet den lokale dagligvarebutik, hvor der blev indsamlet næsten 2 mio. kr.  og 120 frivillige istandsatte og klargjorde lokalerne, så byen i dag har en moderne og mere energieffektiv butik. Samtidig er Borris på vej med et nyt energiprojekt, så landsbyens indbyggere inden længe kan vinke farvel til de gamle gasfyr og grøn energi kan flyde ind i husene. Byen har gennem et væld af aktiviteter og initiativer vist, at de kan få tingene til at lykkes, selv når udfordringerne er store, og sigtekornet er nu indstillet mod at blive Årets Landsby 2023 gennem et stærkt fællesskab, sammenhold, frivillighed og vilje.

 

 

Bolderslev i Aabenraa Kommune
Bolderslev udlever et værdisæt under overskriften ”Fremtidens landsbysamfund”, hvor fællesskab, balance, harmoni, rummelighed og plads til forandring er byens nøgleord. Bolderslev har med sine ca. 1.100 indbyggere været engageret i at vende udviklingen, hvor man har sat turbo på indsatsen for at etablere fjernvarme, solceller og andre grønne løsninger, ligesom man har kæmpet for at bevare skolen, genskabe en dagligvarebutik og iværksætte områdefornyelse med grønne oaser.

Med over 40 frivillige organisationer og foreninger er der en lang tradition for frivillighed i byen, hvor man gennem lokalt engagement og borgerinddragelse driver udvikling og fremtidsperspektiver.

 

 

Sparkær i Viborg Kommune
”En levende og grønnere landsby” har været et pejlemærke for Sparkær, hvor man har gennemført mange borgerdrevne og grønne tiltag. Gennem en stor lokal indsats fik byen et trinbræt, så byens 620 indbyggere i dag kan tage toget på Århus-Struer banen. Det sparer byens borgere for mange kilometer i bil og nedbringer borgernes CO2-aftryk væsentligt. I tæt forbindelse med natur og vandreruter har byens udviklingsgruppe etableret fodboldgolfbane, picnic-område og legeplads, hvor bierne får glæde af biodiversiteten. Byen har haft et stort fokus på at udskifte naturgas med fjernvarme, hvor man også arbejder på muligheden for at inddrage spildvarme fra omegnens virksomheder i forbindelse med udvidelse af anlægget, herunder fra et nærliggende biogasanlæg.

 

 

De tre landsbyer i finalen får besøg af dommerkomitéen bestående af komitéformand Helene Simoni Thorup, næstformand i komitéen og i Forenet Kredit Preben Sunke, bestyrelsesmedlem i Landdistrikternes Fællesråd Gunnar Landtved, formand i VIB-land og bestyrelsesmedlem i Landdistrikternes Fællesråd Lone Kastberg, og formand for Landsforeningen Landsbyerne i Danmark Steen Kjær Nielsen.

Datoerne for besøgene er:

18. august 2022: Bolderslev
20. august 2022: Borris og Sparkær

Derudover vil vinderlandsbyen blive fejret med en kåringsfest d. 23. september 2023.

Fakta om Årets Landsby

Årets Landsby er en historisk pris, som blev oprettet i 1995 af Landsforeningen Landsbyerne i Danmark. I år uddeles den for 26. gang. På spil er ikke blot æren, men også en check på 50.000 kroner til vinderlandsbyen, mens 2. og 3. pladsen hver honoreres med 25.000 kroner. Prisen uddeles af Landdistrikternes Fællesråd, Landsforeningen Landsbyerne i Danmark og Forenet Kredit, foreningen bag Nykredit og Totalkredit.

Hvert år uddeles prisen Årets Landsby inden for et selvstændigt tema. I år hædrer prisen landsbyer, der har stået sammen gennem energikrisen.

Sidste års tema var ’En landsby, hvor vi tager hånd om hinanden’, hvor landsbyerne er opfordret til at sætte ord på, at de har været en udstrakt hånd for beboere, nye som gamle. Tidligere modtagere af Årets Landsby er: Asaa, Stjær, Haastrup, Torup, Vallekilde, Hvilsom, Skovlund, Tise, Jordrup, Billum, Svindinge, Samsø, Bårse, Filskov, Klejtrup, Korinth, Ballum, Gjøl, Vejrup, Janderup, Horslunde, Bagenkop, Vrads, Vestervig, Trekroner og øen Fejø.