Spids pennen og ansøg nu: Årets Ø skal findes

Omø vandt sidste år – skal I vinde i år? 50.000 kroner og en kæmpe kåringsfest for hele øen. Det får vinderen af Årets Ø 2024-2025. Og nu er det tid til at ansøge. Med kåringen af Årets Ø 2024-2025 vil Forenet Kredit, Landdistrikternes Fællesråd og Sammenslutningen af Danske Småøer hylde danske ø-samfund, der er kendetegnet ved ”Det gode liv på øen – hele året rundt”.

Omø vandt prisen som Årets Ø i 2023.

Bor du på en ø, hvor aktive fællesskaber og en perlerække af initiativer båret af et rigt foreningsliv og driftige, virkelystne ildsjæle får øen til at boble af liv året rundt?

Så er det nu, du skal vride hjernen for gode argumenter, kaste dig hen til tasterne og skrive en ansøgning for, at din ø kan komme i betragtning til prisen som Årets Ø.

I 2024-2025 dedikeres prisen til de øer, som formår at få livet til at blomstre året rundt.

”Uden aktiviteter året rundt på vores småøer, så risikerer vi, at livet sygner hen. Med uddelingen af Årets Ø-prisen 2024-2025 ønsker vi derfor under overskriften ”Det gode liv på øen – hele året rundt” at hylde det vigtige arbejde, der gøres mange steder på de danske øer, som gør det attraktivt for nye øboere at slå sig ned, bo og leve der året rundt – og som styrker sammenhængskraften lokalt på vores mange danske øer i hele landet,” siger Mette Ravn, der er formand for priskomitéen og bestyrelsesmedlem i Forenet Kredit.

Hun suppleres af Kirsten Sydendal, der er næstformand for priskomiteen bag Årets Ø og formand for Sammenslutningen af Danske Småøer:

”Vi ved, hvor vigtigt det er med aktiviteter for alle aldre hele året rundt for at sikre tilknytningen til og trivslen på øerne. Det er helt afgørende for bosætningen, hvad man gør på øerne for at sikre, at øen er attraktiv og åben hele året. Det er vigtigt for dem, der bor der – og vigtigt i arbejdet med at tiltrække nye beboere til øerne og sikre deres levedygtighed. Og så medvirker det også til at tiltrække flere gæster og turister uden for højsæsonen, som igen er med til at skabe mere liv.” 

Hvad skal ansøgningen svare på?
Årets Ø-prisen uddeles af Forenet Kredit, Landdistrikternes Fællesråd og Sammenslutningen af Danske Småøer. Og alle små og store øer uden brofast forbindelse har mulighed for at nominere sig selv til prisen via en ansøgning, hvori de forklarer og dokumenterer, hvilken vifte af tiltag og aktiviteter øen har igangsat for at skabe liv hele året rundt.

Den skriftlige ansøgning består af maksimalt to siders tekst og skal besvare spørgsmålet: Hvilke tiltag og aktiviteter har øen igangsat for at skabe liv hele året rundt med henblik på det gode liv og øget bosætning?

Ansøgerne skal desuden repræsentere øens beboere – eksempelvis som en beboerforening.  

Ansøg via Forenetkredit.dk senest 9. februar klokken 12.
Ansøgningsfristen er den 9. februar 2024 klokken 12.00, og ansøgningen indsendes via Forenet Kredits hjemmeside på linket her.

Efter deadline udvælger komiteen bag kåringen af Årets Ø tre finalister, der alle får besøg af priskomiteen, inden den endelige vinder kåres i foråret 2024.

I 2025 afholder partnerskabet bag Årets Ø en konference for alle øboere i stedet for en prisuddeling. I 2024 får man derfor lov at beholde titlen som Årets Ø til og med 2025.

Fakta om prisen Årets Ø

  • Bag Årets Ø står partnerne Forenet Kredit, Sammenslutningen af Danske Småøer og Landdistrikternes Fællesråd.
  • Med prisen for Årets Ø ønsker partnerskabet bag Årets Ø at hylde og sætte fokus på lokalsamfundene på de danske øer.
  • Prisen blev uddelt første gang i 2020. Hovedprisen er 50.000 kr. samt 20.000 kr. til en fest på vinderøen. 2. og 3. pladsen modtager hver 25.000 kroner.
  • Omø vandt Årets Ø 2023 under temaet ”Øer i udvikling baseret på lokale ressourcer”. Omø vandt blandt andet for deres store indsats med at holde skolen og den lokale købmand åben, og at sikre digerne på øen samt hyppig færgedrift til øens overlevelse.